Sistemul informatic integrat IASO

Scopul proiectului este: dezvoltarea unui sistem informatic integrat (SII) de supraveghere și modelare epidemiologica pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus care sa asigure, prin intermediul modulelor funcționale software și aplicațiilor informatice de tip sursa deschisa (sau proprietar cu acces liber):

Sistemul informatic integrat IASO are ca scop supravegherea și modelarea epidemiologică bazate pe date statistice anonime, cu minimizarea utilizării datelor personale ale cetățenilor.

Iaso este un sistem modular alcătuit din trei componente: aplicație mobilă, server pentru baza de date și interfață web de vizualizare.

Proiectul va gestiona în mod automat zonele aglomerate, triajul epidemiologic și va permite simularea în timp e evoluției epidemiologice pe baza unui model matematic implementat la nivelul serverului.

Baza de date va alimenta în mod continuu interfața web pentru afișare în timp cvasi-real a zonelor aglomerate și va permite utilizatorului realizarea de simulări de predicție în timp a evoluției epidemiologice bazate pe situația din prezent.

Aplicația mobilă va fi utilizată atât pentru alimentarea bazei de date cu poziții ale utilizatorilor, precum și pentru definirea unui scor/notă utilizată ulterior pentru acțiunea de triaj în cazul utilizatorilor care solicită acces în spitale sau instituții publice.

Bugetul total aprobat al proiectului: 901,000 lei din care 797,500 lei de la bugetul de stat și 103,500 lei din cofinanțare.

Perioada de implementare: 18 iunie – 17 septembrie 2020

Finantare – Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) prin Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2015 – 2020 (PNCDI III), Programul 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare şi inovare, Subprogramul 2.1, Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare, Instrumentul de finantare Soluții – 2020 – 2 – link

Card image cap
Coordonator - Institutul de Științe Spațiale
Card image cap
Partener 1 - Romanian Inspace Engineering SRL
Card image cap
Partener 2 - Institutul Național de Sănătate Publică București
Card image cap
Partener 3 - Administrația Națională de Meteorologie RA