Astrofizica si Cosmologie

 

 

 

Lista de personal:

 

 

Nr.

 

Nume si  prenume

 

 

Functia

1.

Lucia Aurelia Popa

CS I

2.

Petruta Stefanescu

CS III

3.

Ana Caramete

CS III

4.

Lurentiu Caramete

CS

5.

Oana Broscaru

CS

6.

 Daniel Tonoiu

CS

 

 

 

 

Proiecte/Contracte:

 

 

Nr.

 

Tip proiect

 

 

Denumire proiect

1.

PECS / ESA

Scientific exploitation of the Planck-LFI data

 

2.

PN2/Idei

Neurini Obscuri in Cosmologia Observationala

 

3.

PN2 / D8

Tehnici GRID in astrofizica cu aplicatii in modelarea, procesarea si distributia datelor spatiale

 

4.

Nucleu 2006

Procese Atomice, Moleculare si Nucleare in Fizica Spatiala : modelari teoretice si experimente

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultate obtinute  in anul 2008

 

Programului Stiintific al  Misiunii Spatiale PLANCK (ESA)

 

·       Detectarea modului B de polarizare a Radiatiei cosmice de Fond

A fost analizata posibilitatea detectarii de catre experimentul Planck a modului B de polarizare al Radiatiei Cosmice de Fond in cadrul modelului cosmologic ΛCDM, cu contributii tensoriale ale perturbatiilor primordiale descrise de un raport al amplitudinilor perturbatiilor tensoriale si scalare . Componenta cosmologica a polarizarii de tip B pentru aceste modele cosmologice a fost comparata cu modele ale zgomotului sistematic datorat contributiilor contaminante de origine galactica si extragalactica pentru canalele de frecventa ale Planck care vor masura polarizarea. S-a observat ca cel mai scazut nivel al zgomotului introdus de extragerea fondurilor contaminante este pentru canalul de frecventa de 70 GHz, pentru modelele cosmologice considerate, avand un raport semnal zgomot S/N=3 pentru valori ale raportului tensor – scalar . De asemeni, pentru contributii tensoriale mai mari, si in canalele de frecventa de 100 GHz, 143 GHz si 44 GHz poate fi atinsa aceasta valoare a raportului S/N in anumite domenii ale ordinului de multipol.

 

Constrangeri asupra parametrilor cosmologici caracteristici modului B de polarizare care se pot obtine cu Misiunea Planck

 

 

 

 

·       Analiza modelelor cosmologice cu asimetrie leptonica si variatie a abundentei heliului prioial

 

Aceasta activitate a avut ca obiective:

-Stabilirea limitelor asupra continutului de radiatie al Universului si a proprietatilor neutrinilor.

-Constrangerea modelelor cosmologice ce iau in considerare asimetria leptonica prin stabilirea limitelor pentru parametrul de degenerare al neutrinului si pentru gradele de libertate relativiste datorate altor procese fizice ce ar fi putut avea loc intre epoca nucleosintezei in teoria Big-Bang si epoca formarii structurilor stelare.

-Stabilirea unor limite pentru barele de eroare ale abundentei de heliu promordial

-Estimarea imbunatatirilor pe care observatiile de temperatura si polarizare ale radiatiei cosmice de fond masurate la rezolutie unghiulara mare si cu o sensitivitate crescuta de catre experimental PLANCK le vor avea asupra parametrului de degenerare si abundentei de heliu primordial.

Articolul:  WMAP 5-year constraints on lepton asymmetry and radiation energy density: Implications for Planck rezultat al acestei activitati, a fost premiat de CNCSIS.

 

·       Masuratori de distanta in cosmologie: studiul complementaritatii intre rezultatele stiintifice ale misiunii Planck si alte informatii cosmologice si astrofizice


Scopul general al acestui proiect este studiul importantei combinarii masuratorilor de distanta (obtinute din Oscilatiile Acustice ale Barionilor (BAO), supernove de tip Ia (SN) si masuratorile efectuate de Chandra pentru fractiunea de masa a gazului in domeniul radiatiei X din clastere) cu masuratorile de radiatie cosmica de fond (CMB) pentru determinarea cat mai precisa a naturii si proprietatilor energiei intunecate, a parametrului de densitate de  energie a materiei Ωh2 si a altor parametrii in modele cosmologice standard si non-standard.  Rezultatul acestei activitati exte dezvoltarea codurilor COSMOMC si CAMB pentru a putea complementa masuratorile de CMB cu masuratorile de distanta obtinute din BAO si Chandra si de asemenea de includerea a noi parametri de input legati de derivatele potentialului de inflatie la scala pivot.

Intervale de confidenta (68% si 95%) ale curburii si energiei obscure din Univers obtinute din analiza masuratorilor experimentului WMAP complementate cu diferite masuratori astrofizice de distanta provenind de la: Hubble Space Tellescope (rosu si albastru), Oscilatii Barionice masurate de Sloan Digiata Sky Survey (galben si magenta).

 

·       Studiul modelelor cosmologice cu extradimensiuni pe baza analizei masuratorilor Planck si a altor seturi de date astrofizice:  Implicatii cosmologice pentru Modelul Standard al Fizicii Particulelor Elementare

Aceasta activitate a avut drept scop  implementarea formalismelor de tip Hamilton-Jacobi pentru evaluarea spectrelor fluctuatiilor primordiale pentru perturbatiile scalare (de  curbura) si tensoriale (unde gravitationale), avand drept finalitate testarea modelelor cosmologice care implica extradimensiuni (mecanisme  Kaluza Klein) si posibilitatea testarii acestora utilizand masuratori cosmologice si astrofizice.

           

 

 

 

 

 

 

 

 

Constrangeri asupra parametrilor de inflatie in spatiul  4-dimensional (rosu)

si 5-dimensional (verde) obtinute din  analiza masuratorilor experimentului WMAP complementate cu masuratori astrofizice de distanta provenind de la Hubble Space Tellescope si  Sloan Digiata Sky Survey

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programul Stiintific al Misiunii Spatiale EUCLID (ESA)

 

Studiul posibilitatii determinarii geometriei, topologiei si continutului Universului precum si testarea teoriilor care descriu originea si evolutia acestuia cu prin msuratori spatiale spectroscopice in infrarosu

 

Aceasta activitate are drept obiectiv contributii la programul stiintific al Misiunii EUCLID, misiune selectata de ESA  in programul Cosmic Vision prin:

-Studiul comparativ al tehnicilor de observare bazate pe Oscilatiile Acustice ale Barionilor (BAO) si Deflexiei Gravitationale (DG)

-Determinarea preciziei  de obtinere a  ecuatiei de stare pentru energia obscura prin tehnica BAO si tehnica DG pentru modele MaVaN.

-Studiul efectelor sistematice datorate evolutiei nelineare si erorilor de calibrare.

-Studiul posibilitatii folosirii tehnicilor combinate BAO+DG pentru elminarea erorilor sistmatice.

Experimentul de raze cosmice Pierre Auger

 

Metoda statistica pentru identificarea si studierea  surselor celor mai energetice de particule ce intra in componenta razelor cosnice

 

Pierre Auger Observatory este un observator hibrid care foloseste doua metode de studiu, una cu ajutorul a 1600 de tancuri de apa si una cu ajutorul a 24 telescoape plasate in 4 locatii diferite. La interactia cu atmosfera razele cosmice generaza o jerba de particule secundare care interactioneaza cu azotul din aer formand fotoni secundari vizibili in ultraviolet. Pe acest fenomen se bazeaza obsevatiile cu ajutorul telescoapelor, timpul de reactie acestora trebuiind sa fie de orbinul nanosecundelor. Cea dea doua tehnica de observatie foloseste tancuri umplute cu apa filtrata inchise ermetic plasate la distanta de 1.5 km unul de celalalt si doate cu fotomultiplicatoare prentru a detecta fotonii generati prin efect Cherenkov, efect produs la trecerea unei particule incarcate printr-un mediu cu viteza mai mare decat viteza luminii in acel mediu.

 

 


                                                               Elemente de baza ale experimentului                                                                                      Pierre Auger si imagine

                                                                                    demonstrativa a un unei jerbe                                                                                   generate de raze cosmice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folosind legi de deviere in camp magnetic bazate pe modele fizice de camp extragalactic si mai ales galactic si modele de accelerare a particulelor in locul lor de producere se compun distributii de evenimente virtuale care se pot compara, corela cu distributii de evenimente ducand la validarea sau invalidarea diverselor ipoteze sau modele folosite in constructia ipotezei. Aceasta abordare beneficiaza de o mai mare siguranta si control, foloseste modele fizice de accelerare de particule, ca de exemplu acretia particulelor in jurul unei gauri negre supermasive care se gasete de regula in centrul galaxiilor, acretie care da nastere unui disc si unui jet, amandoua fenomenele descoperite si profund documentate de obseravtii astronomice.

 

                                                    

 

 

Metoda  statistica pentru

identificarea si studierea  surselor de particule ce intra in componenta razelor cosmice

 

 

 

 

                                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

Proiectie Aitoff in coordonate galactice a catalogului de gauri negre super masive. Codul de culoare reprezinta diferite subliste aranjate in functie de redshift

 

 

 

 

Romanian Virtual Observatory (RoVO)

www.rovo.ro

 

Creearea Observatorului  Virtual   Romanesc (RoVO):

 

Aceasta activitate are drept scop realizarea de unelte specifice sustinerii misiunilor spatiale  Planck, Euclid, CMBPol si de integrarea  observatorului virtual in cadrul experimentelor de raze cosmice de tipul Pierre Auger si Pierre Auger North.

Impactul direct al acestei activitati este imbunatatirea standardelor legate de functionarea unui Observator Virtual mondial.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lista de pubicatii in 2008

 

 

 

Articole in publicatii cotate ISI:

 

L.A. Popa, N. Mandolesi, A. Vasile, C. Burigana 2009,

ApJ 2009 (in printing)

Exact reconstruction of the inflationary potential from WMAP-5 year data: Implications For Planck 2009

 

L.A. Popa, C. Burigana, N. Mandolesi et al. (Planck-LFI Core\ Team) 2009,  Astronomy and Astrophysics

The Planck-LFI Program 

 

L.A. Popa, A. Caramete 2008,

Jour. of Cosmology and Astroparticle Physics [arXiv:0804.2971]

WMAP 5-year constraints on the lepton asymmetry and radiation energy density: Implications for PLANCK

.

L. A. Popa, A. Vasile, 2008 [arXiv:0801.3928]

Constraints on the lepton asymmetry and radiation energy density: Implications for Planck

 

C. Burigana, L.A. Popa, R. Schneider, R. Salvterra, T. R. Choudhury, A. Ferrara 2008,  Monthly Notices of the Royal Astronomical Society,

Volume 385, Issue 1, pp. 404-410, 2008  [arXiv:07.1913]

CMB polarization constraints on radiative feedback

 

A. Cimatti, M. Roberto, L.A. Popa et al. (EUCLID Coll.) 2008,

Experimental Astronomy 2008, Volume 23, pp. 39-66

The Space Mission

 

J. Arguirre,…L.A. Popa,  A. Caramete et al. (CMBPol Coll.) 2009,

[arXiv:0903.0902]

Observing the evolution of the Universe

 

Abraham, J.; Abreu, P.; Aglietta, M,..., L. Caramete et al. (Pierre Auger  Coll.) 2008, Phys. Rev. Let. 100, 211101

Upper limit on the diffuse flux of ultrahigh energy tau neutrinos from the Pierre Auger Observatory   

 

 

 

 

 

 

Abraham, J.; Abreu, P.; Aglietta, M,..., L. Caramete et al. (Pierre Auger Coll.) 2008,  Astropart. Phys.  29, 188-204

Correlation of the highest-energy cosmic rays with the positions of nearby active galactic nuclei

 

Abraham, J.; Abreu, P.; Aglietta, M ,..., L. Caramete et al. (Pierre Auger Coll.) 2008, Phys. Rev. Lett. 101, 061101

Observation of the suppression of the flux of cosmic rays above 4 x 1019 eV

 

Abraham, J.; Abreu, P.; Aglietta, M ,..., L. Caramete et al. (Pierre Auger Coll.) 2008, Astropart. Phys., 29, 243-256

Upper limit on the cosmic-ray photon flux above 1019 eV using the surface detector of the Pierre Auger Observatory

 

Abraham, J.; Abreu, P.; Aglietta, M,..., L. Caramete et al. (Pierre Auger  Coll.) 2009, Phys. Rev. D, vol. 79, Issue 10, id. 102001

Limit on the diffuse flux of ultrahigh energy tau neutrinos with the surface detector of the Pierre Auger Observatory

 

Carte:

 

Galilean interviews  in  Modern  Cosmology, Springer, 2009

(edt. C. Burigana, M. Bersanelli)